Wegenbelasting

Wegenbelasting berekenen:

 

Wat is Wegenbelasting?

 

Wegenbelasting is de belasting die u moet betalen om het Nederlandse wegennet te kunnen gebruiken. Als u een op uw naam geregistreerd voertuig heeft, betaalt u automatisch wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting of autobelasting genoemd. De belasting wordt gebruikt om de wegen in Nederland te onderhouden en daarom moet iedereen die regelmatig gebruik maakt van de Nederlandse wegen, bijdragen aan onderhoud, reparatie en constructie.

 

Wegenbelasting 2020 berekenen

 

Helaas is de belasting verre van eenvoudig en eenduidig ​. Het bedrag aan wegenbelasting dat u moet betalen, is namelijk afhankelijk van veel factoren en wordt individueel, per voertuig berekend. Om te beginnen is het belangrijk wat voor soort voertuig u heeft. U moet meer belastingpremie betalen voor een zware vrachtwagen dan voor een kleine, lichte personenauto. Dit komt vooral omdat een vrachtwagen meer impact op het wegdek heeft dan een personenauto. Het type brandstof dat uw voertuig gebruikt en het jaar van fabricage van uw voertuig worden ook meegenomen in de berekening van de wegenbelasting. Er zijn echter bepaalde vrijstellingen waaronder u geen wegenbelasting hoeft te betalen. Als u bijvoorbeeld een oldtimer bezit, hoeft u geen belasting te betalen. U ontvangt automatisch een voertuigenbeoordeling van de Belastingdienst, die bepaalt of en hoeveel belasting u moet betalen. De verschuldigde belasting is hoofdzakelijk afhankelijk van het type voertuig (auto, busje, camper of vrachtwagen); het gewicht van het voertuig; en het type brandstof dat het voertuig gebruikt (benzine, diesel of LPG). Het bedrag aan wegenbelasting dat u in 2020 betaalt, is echter niet afhankelijk van de kilometerstand van het voertuig.

 

Bereken gemakkelijk de wegenbelasting 2020 voor elk voertuigtype met deze handige 'Wegenbelasting'-calculator. Beantwoord enkele basisvragen over uw auto, zoals het gewicht van de auto en het type brandstof, en klik op 'Bereken' om te weten hoeveel wegenbelasting u moet betalen. Het gewicht van de auto kan worden gevonden door een RDW kentekencheck uit te voeren.

 

Wanneer u uw wegenbelasting berekent, merkt u misschien dat de hoeveelheid wegenbelasting voor een auto van hetzelfde model en merk tussen provincies kan verschillen. Dit komt omdat de provincie een groot deel van de wegenbelasting bepaalt - provinciale toeslagen - die de grootste bron van inkomsten zijn voor de meeste provincies in het land. Daarom moet u een bedrag betalen dat specifiek is per provincie, omdat de meeste weggebruikers voornamelijk in hun eigen provincie rijden.

 

In sommige gevallen hoeft u geen wegenbelasting te betalen. Voor auto's die ouder zijn dan 25 jaar en voor auto's met een zeer lage CO2-uitstoot hoeft u geen wegenbelasting te betalen. Ook kunnen invaliden in sommige gevallen worden vrijgesteld van de wegenbelasting. Klik hier voor meer informatie over vrijstellingen van de wegenbelasting.

 

RDW: wat is het en hoe beheert het de wegenbelasting?

 

De Rijksdienst voor het Wegverkeer, ook wel RDW genoemd, is de nationale wegverkeersdienst van Nederland, die beschikt over een uitgebreide database van alle voertuigen die in het land zijn geregistreerd. De RDW regelt de registratie van de voertuiggegevens voor voertuigen zoals scooters, personenauto’s en vrachtwagens. Het controleert ook voertuigen op verkeersgeschiktheid (APK keuring), wegenbelasting en verzekering. Als een van deze parameters te laat komt voor verlenging, dan stuurt de RDW een waarschuwing met een vooraf bepaalde boetemelding en vraagt ​​om vernieuwing binnen een haalbare periode. De RDW maakt het ook voor consumenten en bedrijven mogelijk om een ​​RDW nummerplaatcontrole uit te voeren om alle belangrijke voertuiggegevens te vinden.

 

Waarom een ​​kenteken controleren?

 

Het is essentieel om bepaalde informatie over een voertuig, zoals gewicht en brandstoftype, te hebben voordat u de wegenbelasting kunt gaan berekenen. Voer een kentekencontrole uit op onze website om alle informatie over het voertuig te achterhalen. Op deze manier weet u precies hoeveel wegenbelasting u moet betalen en hoeft u uiteindelijk niet te schrikken als u bericht van de Belastingdienst ontvangt.

 

Wegenbelasting berekenen voor een nieuwe auto

 

Als u van plan bent een nieuwe auto te kopen, wilt u natuurlijk weten hoeveel wegenbelasting u moet gaan betalen. Daarom adviseren wij u om een ​​gratis kenteken check uit te voeren om alle details over het voertuig te krijgen. Om het juiste belastingtarief te berekenen, moet u weten welke brandstof wordt gebruikt, omdat brandstof grotendeels de CO2-uitstoot van de auto in kwestie bepaalt. Het is heel eenvoudig om voor een nieuwe auto de motorrijtuigenbelasting voor 2020 te berekenen. U kunt dit snel en eenvoudig online doen. U kunt achterhalen hoeveel motorrijtuigenbelasting/wegenbelasting u moet betalen met het gewicht van de auto, het type brandstof dat u gebruikt en de provincie waarin u woont. Tegenwoordig willen mensen zuinig rijden omdat het bezit van een voertuig ook al veel kosten met zich meebrengt, waaronder brandstofkosten, reguliere APK keuring, autoverzekering en eventueel onderhoud en reparaties. Om een ​​laag bedraag aan motorrijtuigenbelasting te hoeven betalen, moet u rekening houden met het soort voertuig dat u koopt. Als u kiest voor een lichtgewicht voertuig, hoeft u ook minder belasting te betalen. Voor een omvangrijk en zwaar voertuig is de wegenbelasting veel hoger.

 

 

Hoe betaal ik mijn motorrijtuigenbelasting?

 

De belasting kan jaarlijks, per kwartaal of maandelijks worden betaald op basis van de autoregistratie en uw persoonlijke voorkeuren. U heeft de mogelijkheid om motorrijtuigenbelasting per automatische incasso te betalen voor een periode van 3 maanden of u kunt de Belastingdienst toestemming geven om de motorrijtuigenbelasting maandelijks rechtstreeks van uw rekening af te schrijven. Als u een machtigingsformulier invult, wordt elke maand automatisch de motorrijtuigenbelasting van uw rekening geïncasseerd.

 

Werkt de wegenbelasting op dezelfde manier in elk land?

 

Nee. Elk land heeft een ander systeem voor het berekenen en innen van wegenbelasting. Als u bijvoorbeeld als Nederlander door Frankrijk rijdt, betaalt u de Franse 'verkeersbelasting' door tol te betalen. Dit is anders dan het Nederlandse systeem, want met tolwegen hoeft u alleen te betalen voor de wegen die u daadwerkelijk gebruikt. Als een fransman een voertuig heeft geregistreerd op zijn naam maar het voertuig niet gebruikt, wordt er van hem dus ook niet verwacht dat hij wegenbelasting betaalt.

 

Verschilt de wegenbelasting per voertuig?

 

Ja! De wegenbelasting varieert per voertuig, bijvoorbeeld, de belasting die moet worden betaald voor een conventionele 5-persoons personenauto zal anders en veel lager zijn dan die voor een vrachtwagen. In het algemeen moet voor zwaardere voertuigen meer wegenbelasting worden betaald dan voor lichtere en kleinere personenauto's. Immers, een zwaardere auto heeft een grotere impact op de weg en wanneer er veel zware voertuigen over een wegdek rijden, zal dit wegdek waarschijnlijk sneller vervangen of gerepareerd moet worden vanwege onder andere bodemdaling.

 

Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (MRB)?

 

Wanneer u een bericht ontvangt van de belastingdienst, zult u nooit de term wegenbelasting tegenkomen. De belasting wordt eigenlijk motorrijtuigenbelasting of motorrijtuigenbelasing (MRB) genoemd: de belasting die u aan de overheid moet betalen om van de Nederlandse wegen gebruik te mogen maken. Het belastinggeld wordt door de overheid gebruikt voor het onderhouden van de wegen, het vervangen van verkeerslichten en het aanleggen van nieuwe wegen.

 

CO2-emissies en wegenbelasting

 

De CO2-uitstoot van uw voertuig speelt een cruciale rol bij het bepalen van de verschuldigde belasting. Als u een personenauto heeft met een CO2-uitstoot van 0 gram/kilometer, betaalt u geen motorrijtuigenbelasting. Als uw personenauto echter 1 tot 50 gram CO2 per kilometer uitstoot dan moet u de helft van het tarief voor een normale personenauto betalen.

 

Elektrische auto's

 

Om het gebruik van deze milieuvriendelijke, elektrische voertuigen te bevorderen, heeft de Nederlandse overheid elektrische auto’s vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting. Door een elektrische auto te rijden bespaart u dus een aanzienlijke hoeveelheid geld: op zowel brandstof als wegenbelasting. De overheid probeert met deze slimme zet meer mensen te kunnen overhalen om elektrische auto's te kopen.

 

Geplande betalingen

 

Het is essentieel om de motorrijtuigenbelasting op tijd te betalen. Als u uw belastingen helemaal niet betaald of als u te laat bent met betalen, dan kunt u een aanvullende belastingaanslag verwachten. Als u echter de Belastingdienst autoriseert om de motorrijtuigenbelasting automatisch van uw rekening af te schrijven, betaalt u altijd op tijd. Dan kunt u er dus zeker van zijn dat nooit een extra belastingaanslag krijgt.

 

Conclusie

 

Wegenbelasting is de belasting die u betaalt voor het rijden op de Nederlandse wegen als u een voertuig op uw naam heeft staan. De wegenbelasting is verschillend voor elk voertuig en daarom is het handig om de wegenbelasting te laten berekenen met een online tool. Om de wegenbelasting precies te kunnen berekenen, is het nodig om via een RDW kentekencheck informatie te verzamelen over het gewicht en het brandstoftype van het voertuig. Dit is een heel eenvoudig proces en zorgt ervoor dat u alle informatie bezit die u nodig heeft voor het berekenen van uw motorrijtuigenbelasting.